zaterdag 6 augustus 2016

De Bijbel anders bekeken... Of hoe we terug naar de kern van het geloof kunnen kijken


"Geluk is veel dichterbij dan je altijd hebt gedacht. Je hoeft niet eerst de prins op het witte paard te vinden, of de superopwindende geliefde; je hoeft niet eerst rijk te worden of een fantastische baan en een nieuw huis te krijgen; je hoeft niet eerst een mijlenver verwijderde staat van verlichting te bereiken om dit geluk te vinden. Het ligt vlakbij."  - Jan Geurtz (Nederlandse, boeddhistische geïnspireerde spiritueel leraar, 1950) Een tekstje van de scheurkalender van Happinez. Op de achterkant werd dit meer verduidelijkt: "Waar zit het geluk 'm dan wél in, volges Geurtz? In de herkenning van de essentie van je eigen geest. Volgens Geurtz dragen we allemaal een diep verankert gevoel niet goed genoeg te zijn met ons mee. We proberen dat te compenseren door waardering van anderen. Als je deze misvatting eenmaal los kunt laten, kun je meer geluk in je leven gaan toelaten - onafhankelijk van je omstandigheden en materiële bezittingen. Natuurlijk zijn een fijne relatie, een leuke baan en een heerlijk huis nog steeds welkom, maar je geluk hangt er dan niet meer van af."

Vooral de uitspraak dat we allemaal een verankert gevoel hebben van niet genoeg te zijn, raakte me. Ik dacht meteen terug aan de lezing "Eigen culturen anders bekeken" van Michel De Vyvere. En 2 artikels uit de Paravisie. Misschien dat de link die ik maak eerst nog zeer vaag lijkt, maar gaandeweg komt er zeker duidelijkheid.

In de lezing werd duidelijk gemaakt dat iedereen vanuit zijn eigen cultuur naar andere culturen kijkt. Niets nieuws natuurlijk. Maar wat als het beeld van onze eigen cultuur al door een verkeerde bril wordt gezien? België is 'oorspronkelijk' een katholiek land. Door alle schandalen, machtsmisbruik en stoffige regels is de mening over het christendom sterk verzuurd geraakt de afgelopen jaren. De katholieke cultuur wordt vaak weg geduwd en steeds vaker kijken we naar het Oosten,in de hoop daar onze heil te vinden. Wat nu volgt, niet per se een pleidooi om de katholieke cultuur te redden, maar net zo min om hem af te breken. Ik nodig jullie uit om eigen stil te staan bij hoe het is ontstaan en waar het echt om gaat. En misschien denk je nu 'dat weet ik al' of 'dit wordt saai'. Toch denk ik dat er nog een aantal dingen zijn die jullie zeker aan het denken kunnen zetten. Opdat het kind niet met het badwater wordt weg gegooid :)

Uiteindelijk is het belangrijk dat we dichter bij ons eigen religieuze blijven. Hiermee wordt bedoelt dat ons denken en handelen gelijk wordt gesteld. Zoals eerder gezegd is het spirituele deel bevuild geraakt door alle schandalen waardoor men de neiging krijgt de hele cultuur weg te smijten. Dit is een pure angstreactie. We zijn geschokkeerd en nemen afstand. Toch kan de Bijbel evenveel gidsen als iets anders. Het begint met het aanvaarden dat er ook relevante informatie in staat. Bovendien staat er bijzonder veel beeldspraak in. Een voorbeeld: Natuurlijk kon Jezus niet echt over water lopen. Water staat symbool voor ons gevoelsleven, onze emoties. Bij dit verhaal wilden de evangelisten aangeven dat Jezus meester was over zijn eigen emoties.

Vader = de bron van het AL (tijdloze)
Zoon = de materie geworden god, scheppingsverhaal
Heilige geest = het nulpunt, door de materie van lucht verbinding maken met het Al. Hierdoor ontstaat intuïtue, de invloed van de planeten op ons mensen,...

De schepping is noodzakelijk voor manifestatie. Adam en Eva staan symbool voor Yin en Yang, dualiteit in eenheid. De oorspronkelijke zonde was niet de appel uit de tuin van Eden. Adam en Eva wilden God zelf zijn. Daarom werden ze verbannen naar de aarde. Maar niet als straf. Het paradijs kan niet gevat worden zolang je in het paradijs bent. Net als een vis pas de waarde van water begrijpt als hij op het droge wordt gesmeten.

De appel uit God zijn tuin stond symbool voor God te willen zijn. Het hart bezwijkt voor de verleiding van de appel. In ons hoofd weten we dat we dit niet hoeven te doen, maar we kunnen er onvoldoende weerstand aan bieden. Het eerste chakra, de aardechakra, is de plaats waar de menselijke reis op aarde begint. Een pasgeboren kind heeft echter nog geen besef van een eigen 'ik', van zijn afgescheidenheid. Hij of zij eet nog niet van de boom van dualiteit. Langzamerhand wint de nieuwsgierigheid voor de buitenwereld het. De illusie van afgescheidenheid ontstaat, een ontwikkeling die het hoogte van 2e chakra plaatsvindt. Hier splitst de energiestroom van de 1e chakra zich in 2 energiebanen.- waaruit de boom van inzicht in goed en slecht ontstaat, Het uiteindelijke doel als mens is om te leren een goede balans te vinden in deze 2 energieën. Om niet meer te eten van de boom van goed en slecht en onze weg naar het hogere te vinden. Het gaat erom om niet meer toe te geven aan de aardse verleidingen. Wat de Kerk een zondeval noemt, is een val in de materie.

Echter, op aarde is de mens beginnen streven vanuit zijn wens om God te zijn. Hierdoor is hij zichzelf als onvolmaakt gaan bestempelen. Zo blijven we eeuwig zoeken naar verbetering en proberen we iets te zijn wat nooit bedoeld is. Hierdoor hebben we onszelf een zwaar karma opgelegd. De doorbraak komt wanneer we ons herinneren hoe we als Adam en Eva waren. Zij waren het beeld van God, perfect, net als een pasgeboren baby. Echter, in onze maatschappij wordt ambitie beloond en verwachtingen gelegd.

Daarom werden meerdere keren leraren gestuurd om dit denken te doorbreken. Mozes kwam tonen hoe het moest via de 10 geboden. De basis hier is 'al wat je een ander aandoet, doe je jezelf aan.' Er werd echter weinig gehoor aan gegeven. We kregen een volgende kans bij Jezus. Hier kwam de spirituele kant meer naar boven. Denk maar aan de wonderbaarlijke genezingen. Echter, Jezus zelf heeft niemand genezen. Zij hebben zichzelf genezen. Hier komt de beeldspraak! Jezus vroeg elke keer "Geloof je dat het kan?" En na de genezing zei hij "Je geloof heeft je gered." Het ging niet om letterlijk een kreupele of blinde. Maar mensen die iets niet wilden of konden zien, mensen die niet vooruit konden in hun leven, noem maar op hoe je het wil vertalen.

Zelfs in het heden zijn er soms miraculeuze genezingen. Mensen zijn verbijsterd wanneer ze totaal onverwacht genezen van een zware ziekte waarin ze geen uitzicht meer hadden. Maar ze geloofden dat ze beter konden worden en dat was de basis. De dokter zal dan zeggen "Dat kan niet!" Je moet al sterk in je schoenen staan om tegen 'meneer den dokter die gestudeerd heeft en het wel zal weten' durven in te gaan en toch te geloven dat je beter kan worden. Daarom dat Jezus in het verleden na een genezing ook zei "Praat er met niemand over." Mensen geloven niet makkelijk in mirakels. Echter, er is al voldoende onderzoek gedaan naar hoe onze gedachten ons beïnvloeden. En tussen woord en reacties kunnen we enkel zien welke reacties er zijn. We weten niet de verbinding tussen woord en de eerste schakel (= iets abstract). Dit gaat om celinformatie! De cel gaat zich gedragen als verbinding naar de herinnering. Als we weet dat DNA zich elke 8 weken vernieuwt, kunnen we in essentie onszelf herschrijven wanneer we een bepaalde trilling (gedachte) aanhouden.

"Zalig zij die arm zijn van geest. Want aan hen behoort het koninkrijk tot in de eeuwigheid." Daarmee werd bedoeld: Zij die niet oordelen, zijn gezegend. Wanneer je niet oordeelt, sta je open voor alle mogelijkheden. Hierdoor in transformatie mogelijk. Dit betekent ook onze compensatiedrang loslaten om iets te willen bewijzen. Wanneer we een frustratie voelen en we willen die gaan compenseren, creëren we een spanningsveld. Deze ambitie maakt dat we ons eigenlijk nog minder goed voelen, we voldoen immers niet aan het beeld dat we willen hebben van onszelf. Dit creëert dan extra frustratie. En zo houden we de cirkel in stand. Groeien is echter geen doelstelling. Groeien gebeurd wanneer we ervoor open staan en niet wanneer je iets probeert te forceren. Bedenk dat we gelijk zijn aan twee personen, Adam en Eva. We zijn al volmaakt op onze eigen manier. Als je dat beseft en als je weet dat alles al was en is, wat lopen we dan nog achterna?!

De lezing en artikels hebben me zeker aan het denken gezet. Ik heb me nooit echt in het Christendom verdiept, maar vindt het zeker interessant om eens vanuit de bril waarmee het boek is geschreven, ernaar te kijken. Dan geloof ik absoluut dat er nog veel wijsheden instaan die de mensheid kunnen verrijken.





Bronnen:
Lezing "Eigen culturen anders bekeken" door Michel van de Vyvere, maart 2016
Wegh, A., "De Bijbel anders bekeken, op zoek naar Abel", Paravisie, januari 2016
Wegh, A., "Een explosieve onthulling... Wie Jezus écht was", Paravisie, mei 2016